Landsmøtedag 2: Nå skal det tenkes

Her kan du lese om landsmøtedag 2, fredag 10. mars, mens Landsmøtebloggedag 3 fortsetter her

Kl. 9.30:
De som hørte Politisk Kvarter i morges, vet at i dag skal vi kanskje behandle forslag til det helsepolitiske kapitlet i programmet vårt. Jeg skriver "kanskje" fordi det er kommet signaler om at landsmøtedelegatene er veiet, funnet for lette og for lite kompetente til å gjøre det. Man (det er visst folk som sitter på de første radene) mener at det det hadde vært smart om vi et par års tid bare kan overlate tankekrevende helsepolitikk dels til dem og dels til Knut Arild Hareide.

Vi får nå se på det.

Kl. 9.25:
Ja, da var vi i gang igjen. Dagen begynner med en sekvens som heter "Raskere frem, tryggere hjem", og det er en kreativ måte å gjøre våre rike onkler i McLaren Racing og Sector Alarm fornøyd samtidig. Effektivt og smart!

Kl. 9.40:
Samferdselspolitikk er derimot et mye enklere tema, for her er det fritt frem for alle å snakke om sine småflyplasser, rasutsatte strekninger, dobbeltspor og motorveier med og uten midtdelere. Det er sånn det pleier å være. Noen er kjempesinte på bompenger, andre er kjempesinte på utlendinger i trailer som ikke betaler bompenger og andre igjen - kanskje til og med ganske mange - sitter i sitt stille sinn og tenker at bompenger er da noe det er greit å leve med og ikke noe å bli så fryktelig gretten for.

Men det tør vi ikke si så høyt utenfor Høyres Hus, og nå er vi langt fra Høyres Hus.

Kl. 9.50:
Nå skal vi stemme over forslag til samferdselskapitlet. Her viser det seg at redaksjonskomiteens leder har funnet det nødvendig å gå på talerstolen og bekjenne at de ikke har vært godt nok kjent med rekkevidden og omfanget av enkelte samferdselsforslag de har gått inn for og at de derfor etter en tenkepause snur anbefalingen sin. Vi trenger kanskje et par års studiesirkel, cafédialog og partihøring om mer enn bioteknologi. Fortsetter det sånn, blir det ikke mye til program til slutt.



Kl. 10.15:
Vi har brukt elektronisk mobilvoteringsapp på å bruke massevis av skattepenger! Se, så gøy det ser ut!

Hver lille firkant er en delegat som har brukt flittige fingre og tastet "for" eller "mot" eller "avholdende". Forslaget vi stemte over, var fremmet av Rogaland og lød "Fjerne fordelsbeskatningen på arbeidsgiverbetalt månedskort". Jeg liker generelt å stemme for skatteletter, men det var altså Rogaland Høyre som fremmet forslaget, og når man er vokst opp i Unge Høyre på 80-tallet ligger det så inderlig dypt inni ryggmargen at man skal være varsom med å støtte forslag fra den kanten. Derfor vil dere, om dere myser og zoomer, se at firkant nr. 99 er blå fordi jeg stemte for redaksjonskomiteens innstilling som var å avvise Rogalands forslag.

Så viser det seg at både partilederen og 1. nestleder Sanner og 2. nestleder Høie har fått låne kredittkortet til Siv og synes at finansiering av godt lønnede arbeidstakeres månedkort skal vi jammen subsidiere enda litt mer, og dermed ble resultatet slik:


På toppen av det hele har vi nå også vedtatt høyere flaskepant og innføre en helt ny type panteordning for plastemballasje som ikke er omfattet av dagens system. Et sted på Manhattan sitter en tidligere Høyre-statssekretær i Finansdepartementet, og jeg tror han tenker sitt.

Kl. 10.20:
Dette er Henrik Asheim. Han vil ha bredt fokus på fravær og oppfølging av svake elever, sier han. Fokus er bra, og Henrik er enda bedre.


Henrik har snakket med folk i byggebransjen som har fortalt at det de ser etter når de skal ansatte nyutdannede, er ikke karakterene, men fraværskolonnen. Tenk på det, dere som er foreldre. Få lømlene deres opp av senga om morgenen.


Kl. 10.45:
Nå er det skoledebatt frem til kl. 12. Jeg tror jeg stikker ut i foajeen og ser om det har kommet noen nye rike onkler som vil gi meg godteri og gratis ting. Rike onkler er så fint. Jeg anbefaler alle å skaffe seg noen.

Kl. 11.10:
Ny rik onkel på plass. Jeg hadde en lang prat med Onkel Evondos. De hadde en kjempemorsom maskin som kan settes hjemme hos pasienter som trenger medisin, men som ikke alltid husker at de skal ta den. Maskinen er på størrelse med en Kitchen Aid-kjøkkenmaskin, er innbruddssikker og har alarm. Når det er på tide å ta medisin, sier en stemme at det er på tide å ta medisin og at man skal trykke på en stor grønn knapp.

Da kommer det ut en liten pose som dette, og den inneholder altså de to pillene som pasient Anna skal ha. Fordelen med dette er at kommunen ikke trenger å sende ut hjemmesykepleiere bare for å gi medisin til de pasientene som kan og vil bo hjemme, men som altså er litt glemsk. Det kan spare mye tid og penger, særlig i de områdene hvor det er lang reisetid.

Onkel Evandos fortalte at 2300 pasienter dør hvert år på grunn av feilmedisinering, og det er mye mer enn i trafikken. Så hvis du styrer og steller i en kommune der det er lange reiseavstander og der det er eldre som gjerne vil klare seg selv, kan Evandos hjelpe.


Og pensjonsfondet har selvsagt kommunen din i KLP.

Kl. 11.25:
Nå har det skjedd fascinerende ting, og du leste det først på bloggen min!

Dere husker voteringen jeg viste bilde av der avstemningen endte med at Høyre går inn for å fjerne fordelsbeskatning for voksne, friske, godt betalte folk som har fått arbeidsgiver til å betale månedskortet sitt?

Partiledelsen stemte feil. Alle tre trodde at det å trykke på "mot"-knappen betydde at de stemte mot forslaget, men det var kjempefeil. Da de trykket på "mot", stemte de i stedet mot redaksjonskomiteens innstilling som var å avvise forslaget. Og da de trykket på den røde knappen, førte det til at flere distré statsråder gjorde det samme og dermed gikk det som det gikk!

Hvis noen er nede i Oslo sentrum og går forbi Finansdepartementet nå, er jeg hellig overbevist om at man kan høre gråt, tenners gnissel og et og annet stygt ord fra opptil flere avdelinger og seksjoner.

Nå må man velge. Enten kan Erna sende opp Jan Tore og si at her skjedde det dessverre en voteringsfeil og saken må tas opp igjen, eller så kan de tenke at her blir det sikkert en råd. Vi kan jo alltids bruke litt mer oljepenger. Det har vi gjort før.

Kl. 11.50:
Ny dissensduell, denne gangen mellom PC Frølich og Tina Bru.
Temaet er fedrekvote. PC taler for forslaget om å overlate fordelingen mellom mor og far til dem selv, mens Tina mener at det må være en egen kvote forbeholdt fedre. Jeg heier så intenst på Tina.

Det er kjempenkelt å ta ut pappaperm når man er stortingsrepresentant. Man får inn en vara og alle jubler. Slik er det ikke på alle arbeidsplasser.  Selv har jeg på steder jeg har jobbet før, vært vitne til at man omtaler fedrekvoten som "slappa'-perm" og mener at menn som tar ut hele kvoten sin setter arbeidsgiver i en vanskelig posisjon og er noen ordentlige tøffelhelter. Dette skjer i mange bransjer, og det viktigste redskapet vi kan gi menn som ønsker å bidra til reell likestilling, er at de får denne kvoten som er bare deres. Slik vil også kvinner kunne komme tilbake til sin jobb, og det er viktig for økonomisk likestilling og muligheten til å kunne gjøre karriere.

Det er nok av andre uker i permisjonstiden som man kan fordele innad i familien, men la nå far få disse ti ukene sammen med barnet slik at mor kan få voksenkontakt og tjene egne penger og få pensjonspoeng.

Kl. 11.55:
Se!
Der er han! Kåre Willoch!
"Folk tror at sosialdemokrati betyr sosialt demokrati. Sosialt demokrati ble oppfunnet lenge før Arbeiderpartiet ble dannet".

Han er så fin.

Kl. 12.10:
Nå er det lunsj, men først skal alle fylkesdelegasjoner bli fotografert med Erna. Det er satt av ett minutt pr. delegasjon, så dette blir spennende.

Kl. 12.50:
Lunsj var stekt flesk og duppe, kjøttkaker med tyttebær, spekemat og trollkrem. God mat man utmerket vel kan henge på juletreet eller invitere Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen på hvis man er skikkelig norsk. 

Som Henrik Ibsen sa det: " Ikke øl i en sådan stund. Gi meg Solo, mor!"

Kl. 13.25:
En rask tur på hotellrommet der jeg kan se ut av vinduet og hvile blikket på Fløy A. 



Thon er ikke opptatt av utsikt når han bygger hotell, men god mat lager han. Hvis Thon ville bli min rike onkel, skulle han fått gløgg og pepperkaker for jeg er god til å lage begge deler. Jeg bruker eplejuice jeg koker ned til en tykk sirup sammen med julekrydder som kardemomme, stjerneanis og kanel. Så er det bare å ta av varmen og tynne ut med hvitvin og en raus porsjon rom. Gjerne 50/50 vin/rom. 

Gleder meg til jul.

Kl. 13.55:
Lisbeth Hammer Krog fra Bærum er min favorittordfører. Nå er hun på talerstolen for å tale mot kontantstøtte og for barnehage. Jeg ble faktisk så oppglødd at jeg helt glemte å ta bilde av henne.

Jeg lurer minsanten på om ikke kontantstøtteavstemningen blir usedvanlig jevn i år. Formuleringen som står i programforslaget er "Beholde en kontantstøtte, men vurdere dagens innretning", men Oslo og andre fylker har foreslått at vi skal gå inn for å fjerne den. Vi blir nok nedstemt, men jeg setter en god kasse øl på at det blir siste gang Høyre går til valg på å opprettholde kontantstøtte.

Kl. 13.45:
Da er vi i gang igjen. Jenny C. von Tetzschner er på talerstolen og taler for å fjerne fedrekvoten, eller overlate til familien å fordele hele kvoten slik de vil.


Kl. 14.20:
Rundt oss er det skog, parkeringsplasser og en 45 meter høy installasjon av Vebjørn Sand.

På midten av 90-tallet hadde Vebjørn Sand som hovedinntektsåre å male småpompøse oljemalerier av nyrike bedriftsledere. Det gjorde at han kunne kunne reise til Antarktis og male pingviner, og der så han en fjelltopp stikke opp av isen og den fikk ham til å tenke på noe som Johannes Kepler skisset på rundt år 1600.

Dermed seilte han hjem og fikk sine rike bedriftslederonkler til å betale for konstruksjon av en stjerne som han mente hørte naturlig hjemme her på Gardermoen. Og her står den. Og her sitter jeg og lurer på hva jeg mener om barnetrygd. Tror jeg er for. Barn er dyre i drift, så vidt jeg har forstått.


Kl. 14.30:
Da skal vi votere igjen, alle sammen. Også centennialdelegat Aksel. Han har i fem og en halv time votert ved hjelp av et tomt A4-ark i en plastmappe og erfart at det går like fint som å stemme ved hjelp av nummerskilt, men siden vi nå er et parti som er opptatt av at lover og regler skal gjelde alle, har han gått og hentet delegatskiltet på rommet.

Så pliktoppfyllende burde alle være.

Kl. 14.50:
Nå har vi med to stemmers overvekt bestemt at  "Foreldre skal ha selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon." Jeg vet ikke helt hva det betyr, men vedtatt ble det og vi brukte duppeditten.


Og så har vi vedtatt "At dagens fordeling av permisjonstiden videreføres", og forslaget om å gjøre hele kvoten valgfri falt med ganske stort flertall.

Og Willoch gikk ikke forgjeves på talerstolen. Det var færre som stemte for forslaget om å fjerne barnetrygden enn det var som sto bak dissensen i programkomiteen.

Derimot begynner partiledelsen å tape en del voteringer. Det er interessant og kan svekke autoriteten som trengs hvis de vil piske salen på plass i viktige avstemninger om forsvar, formuesskatt og eggdonasjon.

Kl. 15.00:
Det er jammen mye rart som foregår i ulvesonen og tilliggende områder. Vestre Toten Høyre har faktisk satt seg ned, skrevet, nikket anerkjennende for seg selv og deretter sendt inn følgende forslag til behandling:
"At kompetanse om kjernefamilien skal komme inn i rammeplanen til alle utdanningsløp, og at tradisjonell familie med mor, far og barn skal fortsatt være en hjørnestein i det norske samfunnet"

Forslaget ble avvist og ingen ønsket å stemme for.

Kl. 15.15:
Hvis du er lærer og har lyst til å prøve deg som rektor etter hvert, eller du har barn i skolealder og lurer på om rektor er flink og flittig, tipper jeg du blir glad for at Høyres landsmøte med Oslo Høyre som forslagsstiller har vedtatt at alle rektorer skal ha rett og plikt til å ta etterutdanning.

Det skjedde med ca. fem stemmers overvekt, og mot partiledelsens stemmer, men likefullt: Etterutdanning skal det bli og flinke rektorer får vi.

Kl. 15.25:
Puh! Det var en lang votering, men nå har vi vedtatt et langt og flott programkapittel som heter "En god start på livet", og vedtakene gikk litt i hytt og vær, men jeg tipper det blir ordnet opp i "språkvasken".

Bent skal snakke nå. Han kommer nok til å vise både grafer og paidiagram over alt det fine som har skjedd. Høyrefolk blir så glad når vi får se grafer og paidiagrammer. Kan det telles, vil vi vite om det og vi vil se det. Mmmm. Pai.


Kl. 15.50:
Av og til går det ut sonderingsbud til delegater og delegasjoner med spørsmål om hva man mener om saker og ting, så da må man samle seg og snakke sammen. 

Da kan vi gjøre det i baren. Flaskene på bildet er arrangert og var ikke tilstede da bildet ble tatt. Skulle bare mangle.

Kl. 16.25:
Og nå er eggdonasjonsdebatten i gang. Den blir en test på hvor mye og langt partiledelsen er i stand til å styre salen. Det er nemlig foreslått å utsette saken til neste landsmøte fordi da skal det behandles prinsipprogram, og det er visst skrekkelig mange delegater som plutselig har funnet ut at selv om Høyre-foreninger fra nord til sør har diskutert dette i årevis, har vi behov for enda mer tid.

Man kan jo undre seg på hvorfor de samme som trenger så masse tid ikke sa det samme da det med stort flertall ble vedtatt at Høyre skulle være mot eggdonasjon.

Men saken er nok denne: Det er et flertall i salen for eggdonasjon. Noen er skråsikker, andre har tvilt seg frem og andre igjen stemmer det som ser ut til å få flertall. Men partiledelsen er altså mot, og KrF er mot.

Jeg mener at det er feigt å utsette, og det er ugreit overfor velgere - enten det er velgere som mener eggdonasjon er tukling med skaperverket eller det er barnløse som ser på eggdonasjon som siste mulighet til å kunne få barn. Dette er en sak for mange velgere. Det burde være viktig for Høyre å ta stilling til saken på dette landsmøtet.

Sånn ser forslaget ut:


Kl. 16.40:
Nå avbryter vi attpåtil eggdonasjonsdebatten, for nå har Finansdepartementet fått ferten av hvor mange milliarder vi har brukt gjennom de siste par dagene, enten det er gjennom feilvoteringer eller misforståtte gode hensikter.


Og hva gjør man da? Jo, man sender sjefen. Nå håper jeg du gir oss skikkelig inn, Siv, for det har vi fortjent.

Kl. 16.55
Nå er det pause igjen. Masse tid som kunne vært fylt med replikker og saksopplysninger og innlegg på rim. I stedet skal vi spise småkaker og drikke en kaffetår eller to. 

Dette pauseregimet skjønner jeg virkelig ikke vitsen med.

Kl. 17.20:
Nå skal Erna på talerstolen i debatten om eggdonasjon. Dette blir spennende. Klarer hun å enten få salen med på en utsettelse eller til å med være mot eggdonasjon?

Kl. 17.22: Erna sier det er mulig at vi er inne i en tid der det er på tide å vurdere å endre standpunktet, men at det må gjøres i en grundig prosess. Hun opplever at det er mange som har kommet til henne og spurt hva som er forskjellen på eggceller og sædceller. Hun sier hun ikke vet hva det riktige standpunktet er, men at det er viktig å ikke ta et standpunkt fordi andre gjør det samme.

Kl. 17.30:
Erna klarer ikke helt å fortelle hvorfor det var ok å ha debatt og voteringer om eggdonasjon både i fjor og for fire år siden, men at i år har vi ikke nok kunnskap til å gjøre det. Jeg tror hun taper denne saken, for uansett hvilket vedtak vi fatter, vil det være med et stort mindretall - enten vi stemmer for å utsette saken eller voteringen er for/mot eggdonasjon.

Landsmøter får ofte en helt egen indre dynamikk og blir en liten organisme som vokser og får selvtillit for hver votering. Nå har vi gjennomført en haug med voteringer der partiledelsen er blitt stemt ned. Da tenker man gjerne at det ikke er så viktig hva partiledelsen mener og at landsmøtet står fritt til å fatte egne vedtak.

Og sånn skal det være, men samtidig vil det kunne komme saker der det er presserende for partiledelsen å få sitt syn gjennom. I Høyre er det gjerne når det kommer til deler av reformer som regjeringen arbeider, typisk samferdsel eller skatt. Hvis partiledelsen ikke har tilstrekkelig autoritet da, kan det bli tøys - for å si det mildt.

Vi får se.

Kl. 17.40
Nå er det slutt på eggdonasjonsinnleggene, så da blir det litt antiklimaks. 10-12 talere til, og så skal vi votere over utsettelsesforslaget. Hvis ikke noen foreslår å utsette utsettelsesforslaget. Her kan alt skje.


Kl. 18.15:
Dette er Tony Tiller. 
Innimellom ivrige og gjentatte auditionprøver til biroller i Game of Thrones, arbeider han som politisk rådgiver i Høyres Stortingsgruppe. Han vil gjerne siteres på at han synes partiledelsen håndterer eggsaken bra. 

Kl. 18.25:
Sånn ser Oslo Høyres landsmøtedelegasjon ut.
Hvis du har lite å gjøre en fredagskveld, kan du se hvor mange av oss du kan navnet på.

Hvis du ikke synes det var noe gøy, kan du i stedet se på disse Bordeaux Dogge-valpene som jeg har funnet på nett.

Mens du gjør det, skal vi høre Trine Skei Grande si ting.

Kl. 18.30:
Trine Skei Grande er kjempebra, og blir avbrutt av applaus hele tiden. Det er stas.

Kl. 18.37:
Nå kommer utsettelsesforslaget. Ordstyrerne gjør det klart at det er lov å fremme et slikt forslag og at landsmøtet er suverent til å bestemme akkurat det landsmøtet vil.

Vi skal altså først votere over forslaget som jeg tok bilde av kl. 16.25.

Dette blir spennende.

Kl. 18.41:
Utsettelsesforslaget ble vedtatt.

197 for
150 mot
2 blanke

Da blir det ingen flere eggdonasjonsvoteringer på dette landsmøtet, og når det skal forhandles med KrF til høsten, har ikke Høyres forhandlere noe som helst mandat med seg på dette området.

Jeg er ganske sur nå.

Kl. 18.50:
Nå går det noen ganske liberale vibber som en motreaksjon gjennom landsmøtesalen. Vi har nettopp med 173 mot 170 stemmer vedtatt "å tillate pils i park".

Torbjørn Røe-Isaksen ba om mandat til å jobbe litt med formuleringen, og det fikk han.

Kl. 18.55:
Vi har vedtatt - fortsatt mot partiledelsens stemmer - å gå inn for at alle som lever i monogame forhold - også homofile menn - skal få gi blod.

Kl. 19.10:
Oooooh! Vi har fått hilsen fra selveste Mutti!

Doktor Angela Merkel har sendt hilsen til Erna og alle oss og det er en personlig og hjertelig hilsen der hun skriver at hun ønsker oss mot, kraft og utholdenhet.

Kl. 19.15:
Børge Brende skal nå si et og annet om verden, og han blir introdusert til "Beautiful Day" der arrangementskomiteen har valgt Kurt Nilsens versjon og ikke orginalversjon til U2. Det var et litt pussig låtvalg.


Børge har overnattet hjemme i kjelleren til foreldrene mine i Vadsø da han var leder i Unge Høyre. Han var en enkel gjest å ha i hus og spiste både grovbrød og drakk melk. 

Kl. 20.00:
Jeg må innrømme at jeg snek meg ørlitegrann tidlig fra landsmøtet. Grunnen var at jeg ikke følte jeg var tilstrekkelig godt forberedt på de sakene som gjensto og aller helst ville utsatt dem et år eller tolv. 

Derfor sitter jeg nå med en halvliter øl og en skål karamellpudding. Pussig smakskombo som jeg håper skal gjøre meg litt mindre sur. 

Kl. 20.50:
Med dette bildet av en skoleminister som har mistet kulturkanonen sin, men egentlig ikke er så sur for det, takker jeg for meg i kveld. 


I morgen fortsetter jeg bloggingen og da skjer det i en ny post. Følg med!



Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

ESC 2023: Klart for den store nordiske krigen igjen?

Landsmøtedag 1: Bra menneske søker makt